Search Engine Optimization (skraćeno: SEO) ili optimizacija web stranica za pretraživače je deo internet marketinga koji se bavi unapređenjem količine i kvaliteta sabraćaja prema Vašem web sajtu, a samim tim i pozicioniranjem sajta po ključnim rečima koje najviše odgovaraju sadržaju putem “prirodne” pretrage (ne sponzorisane) na web pretraživačima (GoogleBingYahooAskKrstarica…).

Šta su internet pretraživači i kako funkcionišu?

Internet pretraživači (eng. Search Engines) su vrlo popularne uslužne web stranice koje služe za za pretragu po internetu i skupljanje informacija o drugim, postojećim web stranicama. Ljudi ih koriste da bi pronašli željene informacije, firme, proizvode i usluge. Pritom koriste ključne riječi koje najbolje opisuju tražene informacije. Pretraživači na zadatu ključnu reč korisniku nude informacije koje su najrelevantnije i najkvalitetnije.

Kako se radi SEO?

Optimizacija sajta je proces u kojem podjednako učestvuju vlasnik web stranice (priprema kvalitetnog sadržaja sajta, razne vrste promocije i marketinga sajta,…) i web programer (optimalno uređivanje i programiranje sajta za što bolju poziciji na pretraživačima).

Postoje dva modela optimizacije za pretraživače.

Temeljna optimizacija (onsite SEO)

Temeljna SEO optimizacija je preduslov za dobro pozicioniranje na internet pretraživačima. Najbitnija stavka je da web sajt u startu bude dobro napravljen, iskodiran što čistije i što optimalnije, da se ispoštuju određena pisana i nepisana pravila i standardi koji utiču na pozicioniranje web sajta, da sajt ima što manje bagova, da bude brz, pregledan i intuitivan. Svi ovi nabrojani uslovi čine onsite SEO. Ako već posedujete web sajt potrebno je pronaći nedostatke u onsite optimizaciji i ispraviti iste. Web sajt treba prilagoditi za pretragu po tačno određenim relevantnim ključnim rečima, da bi privukao što veći broj posetilaca, promeniti i prilagoditi, ako je to potrebno, sadržaj (tekst, slike, datoteke) i HTML kôd vašeg web sajta.

Temeljna SEO optimizacija daje dobre rezultate web stranicama koje imaju malobrojnu konkurenciju na pretraživačima (tj. postoji relativno malo web stranica koje se bave istom delatnošću ili temom).

Kada za istu delatnost postoji velik broj konkurentskih web stranicama i ako pri tom aktivno koriste neki od vidova internet marketinga, tada temeljna optimizacija nije dovoljna za dobre rezultate na internet pretraživačima. U tom slučaju preporučujemo naprednu SEO optimizaciju za pretraživače.

Napredna optimizacija (offsite SEO)

Za dobru poziciju na pretraživačima nije više dovoljno samo napraviti dobar i optimizovan web sajt. Danas je za uspeh web stranice potrebno kontinuirano investirati u optimizaciju za pretraživače.

Napredna ili tzv. offsite SEO optimizacija je usluga koja ne uključuje izmenu sadržaja i kôda vaših web stranica, već se uglavnom fokusira na razmenu linkova, stvaranje i postavljanje linkova na drugim web sajtovima koji će voditi na vaše web stranice.

Što je Vaša konkurencija veća i kvalitetnija, to ćemo mi morati više da radimo da bismo Vas probili na dobre pozicije. Po pravilu najviše posla ima u zasićenim delatnostima kao štu su npr. turizam, prodaja polovnih automobil, računara mobilnih telefona itd.

Kod napredne optimizacije vršimo i internet PR usluge. To je servis razvijen za klijente pomoću kojeg brže i kvalitetnije postavljamo linkove na web adrese koje su povezane sa sadržajem klijentovog web sajta.

Šta morate znati o optimizaciji kao usluzi koju naručujete i plaćate?

Nakon pokretanja novog web sajta potrebno je 15-45 dana da se pojavi na Google-u. To je proces koji Google radi automatski i koji se ne može ubrzati ni kontrolisati, pa optimizacija za pretraživače mora biti isplanirana na vreme.

Takođe, dobra pozicija novih web stranica najčešće dolazi vremenom. Na prvoj stranici rezultata Google pretrage se nalazi samo 10 sajtova rezultata pretrage, pa je nerealno očekivati da će upravo vaše web stranice brzo izbiti na poziciju za koju su se druge web stranice trudile godinama, pogotovo ako je konkurencija velika.

Rezultati će izostati ili nakon nekog vremena u potpunosti izbledeti ako je vaš web sajt statičan i neaužuran.

Nema garancije dobre pozicije na pretraživačima. NEMA i .

Niko Vam ne može garantovati da će Vaš web sajt biti na prvoj ili nekoj visokoj poziciji rezultata po prirodnoj pretrazi na Google-u. Svi koji to tvrde su u zabludi ili vam govore ono što vi želite da čujete, ali to svakako nije tako.

Ono što vam mi možemo garantovati, jeste da ćemo analizom vašeg sajta(zatečene pozicije na pretraživačima) i analizom vaše konkurencije utvrditi koje su sve SEO radnje i tehnike potrebne kako bi se u određenom vremenskom periodu našli na što boljoj poziciji na prvoj stranici rezultata pretrage.Ovakav pristup je jedino ispravan.

Ono u šta smo sigurni je da ćemo uslugu obaviti profesionalno, kompetentno, po najnovijim trendovima i saznanjima i učiniti sve što je u našoj moći da biste za vaš novac ostvarili najbolje moguće rezultate.

Tajna dobrih pozicija leži u izradi kvalitetnog web sajta, redovnom stvaranju kvalitetnog sadržaja Vašeg web sajta u kombinaciji sa dobro osmišljenom strategijom internet marketinga.

Ukoliko želite trenutne rezultate…

  • Očekujete zagarantovanu poziciju na prvoj stranici rezultata pretraživanja?
  • Tražite pojavljivanje na pretraživačima bukvalno preko noći?

Imamo rešenje za Vas. Postoje Google AdWords PPC oglasi. Nudimo vam postavljanje i vođenje korisničkog računa za ovu vrstu oglašavanja. Pročitejte opširnije na stranici Google AdWords.

 

Critical Issues Facing Managers in Sales Coaching:

  • Building an organization-wide coaching culture that drives business performance
  • Increasing potential to meet measurable business goals and change behavior based on creating a discipline of “everyday coaching”
  • Increasing sales and meet business objectives by building the single most competitive skill an organization can possess

Cosine’s sales coaching training solutions quickly deliver the processes and skills managers can implement to help their salespeople reach a higher level of performance.

Cosine’s Developmental Sales Coaching Program transforms the traditional role of a sales manager from being a boss to being a coach.  Using a four-part framework, sales managers learn to provide more than a typical evaluative performance review that gives feedback a few times a year, and instead offer developmental feedback every day that is directly linked to achieving business objectives.  Using highly customized scenarios, sales managers practice the critical skill at the heart of Developmental Sales Coaching —“let them talk first” — in other words, instead of “telling” a salesperson what to do, a developmental coach uses a strategic process and questioning skills to help salespeople uncover obstacles and create their own solutions.

The result for the sales team is a smarter, more skilled group who self coach and more independently meet business goals so that sales managers have more time to devote to other critical priorities.  Concurrently, the result for the organization is a culture that seeks and values feedback as an integral part of everyday business.

  • Learn a Developmental Sales Coaching Framework to effectively open a coaching dialogue, probe for perceptions and needs, uncover obstacles, create a solution, and close
  • Create a culture that welcomes and thrives on feedback
  • Reposition the value of sales managers – from administrative task masters to valued resources who “develop” vs. “tell” and foster powerful, incremental behavioral change

Our Sales Coaching Solutions & Programs are highly customized to any level, from new to experienced sales managers.

Available through one-half to 2 day classroom delivery (Cosine-led or train-the-trainer), online eLearning, one-on-one coaching, or webinar; wide variety of relevant books and support materials to embed and sustain learning are also available.